Komise se drží plánu vyjednat letos transatlantickou dohodu

30.06.2016
Euroskop, čtk

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová nadále plánuje dokončit jednání volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy ještě v letošním roce, a to navzdory rozhodnutí Británie vystoupit z EU. Malmströmová to dnes podle agentury Reuters řekla během návštěvy Washingtonu.

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Zástupci Evropské komise o TTIP jednají s americkou stranou již od roku 2014.

Malmströmová upozornila, že se svým týmem stále jedná i ve jménu Británie jakožto členské země EU. „Uděláme vše, co je v našich silách, abychom příští měsíc dosáhli co největšího pokroku a dokončili jednání před odchodem vlády (amerického prezidenta Barracka) Obamy,“ řekla Malmströmová. „To je stále plán A, na kterém nic nezměnilo ani britské referendum,“ dodala.

USA můžou jednat souběžně s EU i Británií

Americký ministr zahraničí John Kerry v úterý prohlásil, že Obama by se mohl pokusit souběžně jednat o bilaterální dohodě s Británií a o vícestranném obchodním paktu s EU.

Zastánci smlouvy TTIP tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin – mimo jiné kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek