EU odsoudila pokus o turecký puč, chce zachování ústavnosti

18.07.2016
Euroskop, čtk

Ministři zahraničí zemí Evropské unie odsoudili nedávný pokus o vojenský puč v Turecku, vyzvali ale zároveň k dodržování ústavnosti a zdůraznili význam vlády práva. Vyzvali také turecké úřady, policii a bezpečnostní síly ke zdrženlivosti. V závěrech svého dnešního jednání ministři evropské osmadvacítky uvedli, že je třeba se vyhnout násilí, chránit lidské životy a obnovit klid v zemi.

Závěry ministerské schůzky tak v zásadě shrnují postoje, které v pondělí dávali ministři států unie najevo už při příchodu na svou pravidelnou schůzku. Nepodařený turecký puč z noci na sobotu byl hlavním tématem jednání.

Závěry schůzky, zveřejněné na internetu, také vyzývají Turecko k respektování lidských práv, zmiňují právo na spravedlivý proces pro každého a připomínají, že Evropa odmítá trest smrti.

V reakci na pokus o puč turecké úřady velmi rychle zahájily rozsáhlé zatýkání a v zemi se začalo mluvit o možnosti obnovit trest smrti.

Mogheriniová: Země s trestem smrti nemůže být členem EU

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová už v pondělí dopoledne před novináři zdůraznila, že země, která má ve svém právním řádu trest smrti, nemůže být členem unie.

EU v pondělí uvítala společnou pozici tureckých politických stran na podporu demokracie v zemi. Je zásadní zajistit respekt k demokratickým institucím včetně zvolené vlády a tureckého parlamentu, uvedli nijní ministři v prohlášení.

Přijaté závěry připomínají, že Turecko je dlouholetým kandidátem na členství a pro EUklíčovým partnerem. Unie podle ministrů hodlá i nadále spolupracovat s demokratickým a stabilním Tureckem při řešení problémů, kterým společně čelí.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek