Oettinger: Turecko na bezvízový styk s EU letos nedosáhne

19.07.2016
Euroskop, čtk

Turecko letos kvůli čistkám po neúspěšném puči na bezvízový styk s Evropskou unií zřejmě nedosáhne. V rozhovoru pro dnešní vydání několika německých regionálních novin to prohlásil eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger, uvedla agentura Reuters. Bezvízový styk je jedním z klíčových bodů dohody mezi Ankarou a Bruselem ke zvládnutí migrační krize.

„O návrhu směrnice (o ukončení vízové povinnosti) nyní debatuje Evropský parlament,“ řekl Oettinger. „Předpokládám ale, že do konce roku žádnou směrnici o bezvízovém cestování mít nebudeme,“ dodal. Oettinger, jak připomněl Reuters, patří ke spojencům německé kancléřky Angely Merkelové, která je jedním ze zastánců dohody s Tureckem o uprchlické krizi.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan musí podle eurokomisaře vyvrátit obavy EU o budoucnost právního státu v Turecku. V současné chvíli tak podle něj Ankara nejedná.

Členem EU nemůže být země, která má trest smrti

„Nemůže docházet k tomu, že soudci, kteří se vládě nelíbí, jsou odvoláváni po tisících. Nezávislost justice je nesmírným přínosem,“ řekl eurokomisař. Ten rovněž varoval, že opětovné zavedení trestu smrti, který Erdogan nevylučuje, je neslučitelné s evropskými hodnotami i úmluvami. „Žádná země se nemůže stát členem EU, pokud zavede trest smrti,“ dodal. Turecko se o členství v unii uchází několik desetiletí.

Oettinger rovněž kritizoval rozhodnutí zrušit imunitu poslanců, a tak umožnit jejich stíhání. Sporný zákon tak může vyústit ve vytlačení prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) z tureckého parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek