Do Česka přijede francouzský prezident Hollande

26.07.2016
Euroskop, čtk

Francouzský prezident François Hollande přijede do České republiky tuto středu, čeká ho setkání s českým protějškem Milošem Zemanem, na twitteru to uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. ČTK Ovčáček sdělil, že přijetí na Hradě se zúčastní také vicepremiér Andrej Babiš. Na programu je podle twitterového účtu premiéra Bohuslava Sobotky i schůzka Hollanda s předsedou české vlády. Francouzský státník měl původně přijet minulý týden, návštěvu ale odvolal v reakci na útok v Nice, při němž zahynulo nejméně 84 lidí.

Hollande měl podle původních plánů jednat se Zemanem a Sobotkou v rámci své třídenní cesty po pěti evropských zemích, jejímž cílem mělo být posílení evropské spolupráce po britském referendu o odchodu z Evropské unie. Premiér Sobotka na twitteru uvedl, že s Hollandem bude ve středu mluvit o změnách ve fungování Evropské unie. „Prioritou musí být bezpečnost a také prosperita Evropy,“ uvedl na sociální síti.

Sobotka bude jednat s Hollandem o bezpečnosti i životní úrovni

Sobotka chce s francouzským prezidentem hovořit i o sbližování ekonomické a životní úrovně mezi staršími a novými členskými zeměmi unie. „Také bych rád zdůraznil potřebu posílení ochrany vnějších hranic EU, důsledný boj s terorismem a také otázku vzniku společné evropské armády,“ uvedl v tiskové zprávě.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v pondělí po jednání tripartity Sobotku požádal, aby s Hollandem probral i možnou stávku v kolínské automobilce TPCA. Tamní odbory ji před dvěma týdny odhlasovaly, ale o vyhlášení zatím nerozhodly. Trvají na zvýšení mezd o 1350 korun, vedení firmy už dříve rozhodlo o zvýšení o 700 korun.

Francie patří mezi nejvýznamnější obchodní partnery Česka

Bezpečnostní situace se bude probírat i na Hradě. „Témata jednání jsou jednoznačná: teroristické útoky v EU, migrační krize, budoucnost EUpo brexitu,“ sdělil ČTK Ovčáček.

Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže, kdy svůj protějšek pozval na návštěvu Prahy. Sobotka se s francouzským prezidentem setkal v březnu 2016. Francie dlouhodobě patří mezi pětici nejvýznamnějších obchodních partnerů Česka, na celkovém obratu českého zahraničního obchodu se podílí přibližně čtyřmi procenty.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek