Juncker: Turecko v dohledné době nemůže vstoupit do EU

26.07.2016
Euroskop, čtk

Turecko není v situaci, kdy by se mohlo stát v dohledné době členským státem Evropské unie, v rozhovoru ve francouzské televizi to řekl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Veškerá vyjednávání o budoucím členství by navíc byla okamžitě přerušena, pokud by Ankara znovu zavedla trest smrti, dodal Juncker. Turečtí představitelé začali o nejvyšším trestu hovořit v souvislosti s potrestáním těch, kteří se podíleli na zmařeném pokusu o vojenský puč z 15. července.

Myslím si, že Turecko ve svém současném stavu není v pozici, aby se stalo členským státem v dohledné době ani v nějakém delším období,“ řekl Juncker televizní stanici France 2. Země, která zařadí trest smrti do svého právního řádu, podle něj nemá v EU místo.

Personální čistky v nejrůznějších institucích v Turecku se zatím dotkly přes 60.000 vojáků, policistů, soudců, prokurátorů nebo učitelů, kteří byli buď zatčeni, propuštěni z práce či odvoláni z funkcí. Za mřížemi se ocitlo 126 generálů a admirálů a mimo jiné také skoro 300 příslušníků prezidentské stráže, což je zhruba desetina této elitní jednotky.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek