Mayová a Putin se dohodli na brzkém setkání

10.08.2016
Euroskop, čtk

Ruský prezident Vladimir Putin a britská premiérka Theresa Mayová se dohodli na brzkém setkání, uvedl v úterý Kreml. V prohlášení upřesnil, že v telefonickém rozhovoru vrcholní představitelé obou zemí vyjádřili nespokojenost se současnou úrovní politické, obchodní a ekonomické spolupráce mezi Ruskem a Británií. Dohodli se podle Kremlu posílit konkrétní spolupráci v řadě oblastí včetně letecké bezpečnosti.

Mnozí pozorovatelé podle agentury AFP usoudili, že rozhodnutí Britů v červnovém referendu odejít z Evropské unie (takzvaný brexit) prospěje záměrům Kremlu v době, kdy je Putin obviňován ze snahy vrazit klín mezi členy EU.

„Máme docela komplikované vztahy s Velkou Británií. Doufáme, že vzhledem k novým skutečnostem tam převládne pochopení nutnosti dobrých styků s naší zemí,“ prohlásil krátce po britském referendu kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

AFP: Litva se obává pobrexitové situace

Šéf litevské diplomacie Linas Linkevičius nedávno řekl, že Litva se obává, aby Evropská unie po brexitu neoslabila svůj pevný postoj vůči Rusku. Británie byla vždy horlivý zastánce pokračování sankcí proti Rusku kvůli Ukrajině, zatímco Francie a Německo zaujímají pružnější postoj, poznamenala agentura AFP.

Vztahy Moskvy a Londýny v posledních letech byly napjaté v důsledku především britského vyšetřování smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka v Londýně a ukrajinské krize.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek