Turecko kvůli vízům znovu pohrozilo zrušením migrační dohody

16.08.2016
Euroskop, čtk

Turecko opět pohrozilo Evropské unii vypovězením dohody o vracení migrantů, pokud osmadvacítka nesplní své závazky zejména ohledně zrušení víz pro Turky cestující do EU. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v rozhovoru pro pondělní vydání německého deníku Bild řekl, že pokud Brusel víza nezruší do října, nemůže zaručit další fungování ujednání o migrantech, které začalo platit letos v březnu a proud uprchlíků z Turecka do Řecka výrazně zpomalilo.

„Podívejme se třeba na dohodu o migrantech. Máme smlouvy, v nichž je jasně stanoveno, že v říjnu bude platit pro všechny Turky bezvízový styk. A když na tyto smlouvy poukážu, reagují najednou všichni podrážděně. Není ale přece možné, aby všechno, co je dobré pro EU, bylo z naší strany prováděno, a Turecko za to nic nedostalo,“ řekl ministr novinářům. Çavuşoglu také zdůraznil, že dohody by se měly dodržovat z obou stran a pokud k tomu nedojde, přestanou platit. Podobné výroky na adresu EU zaznívají z Turecka v posledních měsících opakovaně.

Turecko je krizizováno za čistky

Někteří eurokomisaři naznačili, že směrnice o bezvízovém cestování do konce roku nevznikne. Zdržení může přinést i kritika týkající se čistek ve veřejné správě a justici po nedávném neúspěšném pokusu o puč v Turecku

Evropská komise trvá na tom, že víza bude možné zrušit teprve ve chvíli, kdy budou splněny veškeré nutné podmínky. EUsi pro zrušení víz stanovila celkem 72 podmínek, které se týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů. Ankara ale podle Bruselu zatím všechny neplní.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek