Německý vicekancléř Gabriel bude s Putinem jednat o sankcích

22.09.2016
Euroskop, čtk

Místopředseda německé vlády a ministr hospodářství Sigmar Gabriel ve středu podle agentury Reuters prohlásil, že podporuje zrušení sankcí EU vůči Rusku, musí být ale dosaženo pokroku v mírovém procesu na Ukrajině. Gabriel dnes míří na dvoudenní návštěvu Ruska.

Jak sdělilo německé ministerstvo hospodářství, vicekancléř Gabriel plánuje během své návštěvy diskutovat s ruskými činiteli o bilaterálních ekonomických vztazích a o vztazích mezi Ruskem a Evropskou unií, včetně sankcí.

Evropská unie uvalila na Moskvu sankce po ruské anexi Krymu v roce 2014. Krátce poté se rozpoutal ozbrojený konflikt na východní Ukrajině mezi ukrajinskými vládními vojsky a separatisty, kteří jsou podle Západu podporováni Moskvou. Na základě takzvaných minských dohod platí v oblasti nyní křehké příměří.

„Dělám, co mohu, aby tyto sankce, uvalené po anexi Krymu, mohly být postupně odstraněny v souladu s konkrétním pokrokem v plnění minských dohod,“ prohlásil Gabriel před odletem do Moskvy. „Pak se může začít uvolňovat napětí ve vztazích, což pomůže oběma stranám,“ dodal Gabriel s tím, že německo-ruské ekonomické vztahy mají obrovský potenciál.

Agentura Reuters uvedla, že obchodní výměna mezi Ruskem a Německem klesla v první polovině letošního roku o 13,7 procenta.

„Moje cesta do Moskvy přichází za velmi napjaté situace, kdy se nedají čekat rychlé či snadné výsledky. Izolace a konfrontace ale nenabízejí žádné vyhlídky do budoucna a nepředstavují rozumnou politiku,“ konstatoval Gabriel.

„Máme velký zájem na politické a ekonomické stabilizaci oblasti východní Evropy, jakož i Sýrie a Blízkého východu,“ zdůraznil vicekancléř.

Němečtí sociální demokraté v čele s Gabrielem zaujímají v německé koaliční vládě k Moskvě dlouhodobě smířlivější postoj než Křesťanskodemokratická unie kancléřky Angely Merkelové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek