Země EU žádají od USA ústupky při dohodě volném obchodu

23.09.2016
Euroskop, čtk

Některé členské země Evropské unie požadují od Američanů ústupky při jednáních o obsahu dohody o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP). Rakousko by zase uvítalo návrat vyjednávání na začátek po nadcházejících volbách amerického prezidenta. Vyplývá to z prohlášení ministrů zemí evropské osmadvacítky odpovědných za problematiku mezinárodního obchodu, kteří se dnes v Bratislavě sešli na neformální schůzce věnované mimo jiné právě TTIP a obdobné dohodě s Kanadou (CETA). Odpůrci CETA svolali do centra slovenské metropole demonstraci.

„Američané nebyli připraveni dát Evropě nabídky jako Kanada. Tento rok nepochybně nebude žádná dohoda. To, co jsme dosáhli s Kanadou, Američané nechtějí,“ řekl novinářům německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel, který zároveň obhajoval zmiňovanou dohodu s Kanadou.

Zatímco dohoda CETA již byla dojednána a nyní čeká na ratifikaci, ke shodě na parametrech dohody TTIP unie a Spojené státy zatím nedospěly.

„Pokud nebudou Američané připraveni přistoupit přinejmenším na standardy jako v případě CETA, tak k dohodě nedojde,“ varoval Gabriel.

Rakousko má vlastní požadavky

Zcela nová jednání se Spojenými státy o TTIP by chtělo Rakousko. „Z našeho pohledu je jednání o TTIP zastaveno. Bylo by rozumné, spustit nová jednání po amerických (listopadových prezidentských) volbách. Současný postup z našeho pohledu, který sdílejí i další země, nepovede k úspěchu,“ řekl novinářům rakouský vicekancléř a ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner.

Také současné slovenské předsednictví EU zastává názor, že při jednáních o TTIP nastal jen malý pokrok. „Navzdory čtrnácti kolům rozhovorů a po třech letech vyjednávání… smluvní strany nedosáhly takového pokroku, který se očekával,“ řekl slovenský ministr hospodářství Peter Žiga.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek