EU dočasně vyškrtla FARC ze seznamu teroristických organizací

27.09.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie se rozhodla dočasně vyškrtnout skupinu Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) ze svého seznamu teroristických organizací. Oznámila to v pondělí šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v reakci na to, že se FARC s kolumbijskou vládou dohodla na ukončení vleklého konfliktu.

Vyškrtnutí bude definitivní, až bude také podepsána mírová dohoda, upozornila Mogheriniová. Podpis se uskutečnit na slavnostní ceremonii o půlnoci SELČ v severokolumbijské Kartageně.

Konec sankcí proti představitelům FARC

Vyškrtnutí ze seznamu znamená také ukončení sankcí proti představitelům FARC, tedy zmražení jejich případného majetku či zákaz jejich financování společnostmi a občany EU.

Spojené státy se naproti tomu rozhodly FARC na seznamu teroristických organizací ponechat, až jak se bude mírová dohoda dodržovat v praxi.

Konflikt FARC s vládou si vyžádal 260 tisíc obětí

Radikálně levicové hnutí FARC, které má v současnosti zhruba 7000 členů, založil v roce 1964 Manuel Marulanda, zvaný Tirofijo (Přesná rána). Vedl je až do své smrti v březnu 2008. Tehdy mělo hnutí asi 16.000 členů a ovládalo zhruba třetinu Kolumbie, zejména jih země. Finance získávalo z obchodu s drogami a prostřednictvím únosů a vydírání.

Konflikt mezi vládou a FARC si od roku 1964 vyžádal na 260.000 obětí a sedm milionů uprchlíků. Mírovou dohodu ještě musejí Kolumbijci schválit v referendu, které se uskuteční 2. října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek