Kvůli referendu nastalo napětí mezi Švýcarskem a Itálií

27.09.2016
Euroskop, čtk

Napětí zavládlo ve vztazích mezi Švýcarskem a Itálií poté, co obyvatelé jihošvýcarského kantonu Ticino v referendu odhlasovali, že v případě stejné kvalifikace musí přednost při získání práce dostat vždy obyvatel Švýcarska před cizincem. Informovala o tom dnes agentura APA. Z 200.000 pracovních míst v italskojazyčném švýcarském kantonu Ticino je zhruba 63.000 v současnosti obsazeno občany sousední Itálie.

Výsledek nedělního referenda s názvem „Nejdřív naši“ by v případě vstupu v platnost přinesl znevýhodnění lidem, kteří do švýcarského kantonu dojíždějí za prací především ze sousedních italských regionů Lombardie a Piemontu. Hlasování, v němž se pro přijetí omezení pro cizince vyslovilo 58 procent voličů, vyvolala pravicově populistická Švýcarská lidová strana (SVP).

Švýcarská vláda už před konáním referenda marně varovala, že předmět hlasování není slučitelný s právním řádem země, i před tím, že případný souhlas vyvolá napětí mezi Bernem a Římem, protože je v rozporu i s některými mezinárodními smlouvami.

Přijde odveta z Itálie?

Před diskriminací italských občanů, která by vedla k ohrožení vzájemných vztahů, varoval také italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni. V ohrožení jsou podle něj kvůli referendu i vztahy Švýcarska s celou EU. Předseda regionu Lombardie Roberto Maroni dnes oznámil, že vstoupí-li omezení v platnost, přijme „protiopatření“.

Poslanec švýcarského parlamentu Lorenzo Quadri, jehož strana požadavek ticinského referenda podporuje, kritiku dnes odmítl. Řím podle něj nejedná jinak, když se snaží u své východní hranice omezit možnost zaměstnávání Slovinců a Chorvatů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek