Summit EU odsoudil násilí v Halabu a připustil sankce

21.10.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie ostře odsuzuje násilí na civilistech, kterého se dopouští režim prezidenta Bašára Asada a jeho ruský spojenec v obleženém syrském městě Halab, a žádá jeho okamžité zastavení. Na noční tiskové konferenci po prvním jednacím dni říjnového summitu EU to novinářům řekl předseda unijních schůzek Donald Tusk.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande na vlastních konferencích zdůraznili, že EU si pro případ pokračujícího násilí nechává otevřené všechny možnosti reakce, včetně sankcí.

„Soustředili jsme se na otázku, co pro nás válka v Sýrii znamená. A dali jsme jasně najevo, že uděláme, co je třeba, abychom zajistili přístup humanitární pomoci k lidem, kteří jsou v Halabu izolováni a obklíčeni,“ prohlásila Merkelová.

Reakce na kroky Kremlu

Předseda unijních schůzek Tusk novinářům řekl, že v dnešní široce pojaté debatě lídři připomněli nejrůznější ruské aktivity – od narušování vzdušného prostoru přes dezinformační kampaně, kyberútoky a zasahování do politického procesu v unijních zemích až po přístup k vyšetřování katastrofy letu MH17 nad Ukrajinou. „Z těchto příkladů je jasné, že ruskou strategií je oslabení EU. Realitu hodnotíme střízlivě a nemáme iluze. Naším cílem není zvyšování napětí s Ruskem, jednoduše reagujeme na kroky, které Rusko činí,“ prohlásil Tusk.

Závěrečný dokument, který vzešel z jednání šéfů států a vlád osmadvacítky, oproti původnímu návrhu už neobsahuje zmínku o cílených sankcích, ale pouze formulaci, že EU zváží v případě pokračování současných masakrů všechny dostupné možnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek