Unie začíná s výcvikem členů libyjské pobřežní stráže

26.10.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie v úterý dokončila výběr příslušníků libyjské pobřežní stráže, kteří se zúčastní výcvikového programu ve Středozemním moři. Brusel si od podpory libyjské pobřežní stráže slibuje snížení počtu migrantů, kteří se vydávají ze severní Afriky na nebezpečnou cestu po moři do Evropy.

EU včera dokončila bezpečnostní prověrky osmdesáti členů pobřežní stráže, které do programu vybrala libyjská strana. Muži se od středy budou plavit společně s posádkami lodí z Nizozemska a Itálie, které jsou součástí unijní mise Sophia ve Středozemním moři.

Výcvik se uskuteční také na souši v některé ze zemí EU, která dosud nebyla určena. Školení přímo na libyjském území Brusel kvůli špatné bezpečnostní situaci v zemi zatím neplánuje. Výcvikem členů libyjské pobřežní stráže chce EU snížit počet migrantů, hlavně občanů subsaharských zemí a Sýrie, kteří se z Libye na vratkých loďkách a nafukovacích člunech vydávají na cestu nejčastěji do Itálie.

Při pokusu překonat Středozemní moře a dostat se do Evropy zahynulo od začátku roku už nejméně 3740 uprchlíků a migrantů, oznámila dnes OSN. Moře se pokusilo překonat celkem 327.800 osob. V prosinci by mělo začít druhé kolo výcviku pohraničníků s novými kandidáty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek