Operace EU ve Středomoří začala cvičit libyjské námořníky

27.10.2016
Euroskop, čtk

Námořní operace Evropské unie začala tento týden s výcvikem příslušníků libyjského námořnictva a pobřežní stráže. Oznámila to unijní diplomacie ve chvíli, kdy její šéfka Federica Mogheriniová v Bruselu dorazila na jednání ministrů obrany členských zemí NATO. Ty dnes čeká diskuse o možnostech posílení spolupráce obou organizací. Právě operaci Sophia, zaměřenou především na likvidaci sítí pašeráků migrantů z Afriky, začíná NATO podporovat vlastními loděmi.

Cílem výcviku libyjských námořníků je zlepšení jejich možností při vyhledávacích a záchranných operacích v libyjských vodách. V první fázi na dvou plavidlech operace Sophia celkem 78 studentů a jejich mentorů probírá jak základní námořní dovednosti, tak pokročilejší oblasti, a to včetně otázky lidských práv a mezinárodních pravidel.

Mogheriniová upozornila, že NATO operaci Sophia podporuje především zpravodajskými informacemi a logistickou podporou. „O způsobech podpory ze strany aliance už jsme hovořili a budeme to probírat i nyní,“ řekla při příchodu na ministerské jednání. Případnou alianční pomoc s výcvikem libyjských partnerů by podle ní EU uvítala.

Silnější Evropa znamená silnější NATO

Stoltenberg dnes připomněl, že aliance na podporu unijních plavidel už upravila a spustila svou vlastní operaci s názvem Sea Guardian (Mořský strážce). Alianční lodě už také pomáhají v Egejském moři narušovat sítě pašeráků lidí mezi Řeckem a Tureckem.

„Silnější Evropa znamená silnější NATO,“ podotkl dnes Stoltenberg. Na ministerském jednání jsou přítomni také zástupci Švédska a Finska, tedy členů EU, kteří nejsou v alianci. Diskutovat se má nejen o námořních operacích, ale o prohlubování spolupráce například při vojenských cvičeních, nebo v otázkách kybernetické obrany a hybridních hrozeb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek