Dění v Turecku EU pokládá za velice znepokojivé

09.11.2016
Euroskop, čtk

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová v úterý jménem EU označila poslední dění v Turecku za mimořádně znepokojivé. Pro stabilitu a demokracii v regionu je podle EU třeba návrat k věrohodnému politickému procesu a politickému dialogu. Turecké ministerstvo zahraničí v reakci označilo kritiku za nepřijatelnou.

Text prohlášení připomíná snahy obnovit v zemi trest smrti, pokračující omezení svobody projevu také na internetu a další zavírání médií a perzekuci novinářů, včetně šéfredaktora listu Cumhyriet, ale i zatčení politiků opoziční strany a několika poslanců. Podobné kroky podle unie oslabují vládu práva v zemi, ochranu lidských práv a kompromitují parlamentní demokracii v Turecku.

Turecké úřady zdůvodňují své kroky po červencovém pokusu o vojenský puč bojem proti terorismu. Po něm byly propuštěny ze zaměstnání desetitisíce lidí, včetně policistů, soudců, prokurátorů, ale například i učitelů. Více než 30 tisíc lidí skončilo od července ve vězení. Květnové rozhodnutí tureckého parlamentu, které mnoha jeho členům odebralo imunitu, taktéž budí podle EU vážné obavy. Imunita má podle Unie být udělována nediskriminačně a její odebrání musí vždy souviset s konkrétní věcí a odehrát se podle průhledných pravidel.

Evropská unie ale potřebuje pokračující tureckou spolupráci při plnění jarní migrační dohody. Výměnou za tureckou pomoc EU slíbila nejen finanční podporu pro uprchlíky, kteří v Turecku zůstávají, ale také kromě zrušení víz i obnovu přístupových rozhovorů. EU rovněž vyzvala Turecko, aby dodržovalo principy parlamentní demokracie, včetně základních práv a práva na spravedlivý soud, jak ostatně plyne z jeho závazků jako kandidáta na členství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek