Europoslanci prodiskutují přístupová jednání s Tureckem

22.11.2016
Euroskop, čtk

Evropští poslanci budou dnes debatovat o tom, zda by měla Evropská unie zmrazit přístupová jednání s Tureckem, nebo Ankaře stanovit další podmínky. Diskuse, která ve čtvrtek vyústí v právně nezávaznou rezoluci, je na pořadu jednání několik dní poté, co dva přední evropští poslanci zrušili cestu do Turecka.

Země je terčem kritiky Západu kvůli potírání opozice po nezdařeném červencovém pokusu o puč. Od potlačení státního převratu bylo uvězněno zhruba 37 tisíc lidí a více než 110 tisíc osob bylo propuštěno z práce či přesunuto na nižší pozici.

Dva přední poslanci Evropského parlamentu (EP), předseda zahraničního výboru Elmar Brok a zpravodajka pro Turecko Kati Piriová, se měli minulý týden setkat s tureckými činiteli, ti ale odmítli přijmout Piriovou kvůli její kritice vládního postupu po převratu. Ona i její kolega kvůli tomu do Turecka nejeli. Předseda EP Martin Schulz pak v prohlášení uvedl, že pro EU je důležité udržovat dialog s Tureckem, ale ne za všech okolností.

Debaty se zúčastní i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která bude s poslanci hovořit také o situaci v Sýrii a na okupovaném Západním břehu Jordánu. Poslanci budou dnes rovněž hlasovat o rezoluci vyzývající k lepší spolupráci ozbrojených složek jednotlivých členských států, která by se měla stát prvním krokem k vytvoření společné obranné politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek