Sobotka i Zeman odmítají turecké

28.11.2016
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i prezident Miloš Zeman minulý pátek odmítli „snahy o politické vydírání“ ze strany Turecka i hrozby vyvolání další migrační vlny. V tiskové zprávě český předseda vlády uvedl, že Turecko i Evropská unie musí dělat maximum pro dodržování dohody o migraci z letošního jara. Reagoval tak na slova tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který pohrozil otevřením turecké hranice pro uprchlíky, kteří se chtějí dostat do Evropy. Prezident Miloš zeman na tiskové konferenci označil turecký postoj za vydírání a vyzval k opevnění hranic Evropské unie.

Erdogan ve svém pátečním prohlášení reagoval na čtvrteční návrh Evropského parlamentu zmrazit přístupová jednání EU s Ankarou. Parlament přijal nezávazné usnesení, které doporučuje jednání zmrazit kvůli postupu země proti údajným účastníkům červencového nezdařeného puče. Usnesení ale také počítá s možností rozhovory EU s Tureckem obnovit.

Sobotka k tureckémupohlášení o možném otevření hranic řekl, že obě strany musí dělat maximum pro dodržování jarní dohody. „Česká vláda tuto dohodu podpořila, protože se jedná o jeden z důležitých nástrojů k řešení migrační krize, který vychází z naší dlouhodobé priority – principu ochrany hranic a zastavení nelegální migrace,“ uvedl v prohlášení.

Za zásadní považuje Sobotka pokračování dialogu, ve kterém by měla EU zdůrazňovat zájem na demokratickém Turecku. Evropa musí ale pokračovat i v projektech, které posílí vnější hranice nezávisle na Turecku. „Stejně intenzivně musí EU tlačit na dosažení mírové dohody v Sýrii,“ řekl Sobotka. Umožnilo by to podle něj návrat uprchlíků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek