EU prodloužila protipirátskou operaci Atalanta u Somálska

29.11.2016
Euroskop, čtk

Země EU prodloužily mandát unijní protipirátské operaci Atalanta u somálského pobřeží do konce roku 2018. Podle příslušné tiskové zprávy také na operaci vyčlenily finanční prostředky ve výši 11 milionů eur (asi 297 milionů Kč).

Atalanta působí u somálských břehů od prosince 2008 v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Cílem bylo zamezit protiprávním aktivitám pirátů v oblasti. Operace pomáhá také s ochranou plavidel, která přiváží pod vlajkou OSN humanitární pomoc. Pro letošní rok činí rozpočet operace 6,3 milionu eur (asi 170 milionů Kč).

Webová stránka operace Atalanta uvádí, že v lednu 2011 bylo zaznamenáno 32 lodí, které padly pirátům do rukou, a to včetně 736 rukojmích. Letos v říjnu nebyl rukojmí zadržován ani jeden a piráti nezískali žádné plavidlo.

Součástí operace je obvykle okolo jednoho tisíce vojáků, tři nebo čtyři vojenská plavidla a několik průzkumných letadel. V oblasti u Somálska se kromě lodí Atalanty ve snaze omezit pirátské aktivity pohybují také plavidla dalších zemí NATO, ale rovněž Číny, Ruska, Japonska či Indie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek