Kreml chce reagovat na tvrzení EU o propagandě

30.11.2016
Euroskop, čtk

Moskva je připravena reagovat na nedávné usnesení Evropského parlamentu o rostoucím propagandistickém tlaku Ruska v Evropě. Novinářům to v úterý v Kremlu sdělil prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Potvrdil, že usnesení Rusko vnímá jako nepřípustný zásah do svobody médií.

Evropští poslanci minulý týden ve Štrasburku v usnesení obvinili Rusko, že chce „útočit na demokratické hodnoty a rozdělit Evropu“. Moskva se uchyluje k internetové propagandě, jejímž cílem je podle europoslanců vyvolávat strach a pochybnosti a evropský blok rozdělovat. „Využívá k tomu agresivně celou řadu nástrojů, například zvláštní nadace, vícejazyčné televizní kanály, agentury, které poskytují dezinformace, sociální média a trolly“.

Peskov konstatoval, že rezoluce je útokem na sdělovací prostředky a je v protikladu s „obecným chápáním demokracie a svobody přístupu k informacím“. Západoevropská veřejnost má podle něj právo na získávání „alternativních informací“, ve srovnání s tím, co se jí předkládá jako „jediný zdroj pravdy“.

Na dotaz novinářů, zda Rusko připravuje reakci, mluvčí odpověděl „nepochybně“. V Kremlu se v pondělí za zavřenými dveřmi konala schůze Bezpečnostní rady, hlavního poradního orgánu Vladimira Putina. Rada, v níž zasedají špičky ruské diplomacie, armády a výzvědných služeb, podle stručného komuniké projednávala „otázku informační přítomnosti Ruska v zahraničí“. Žádné další informace ze zasedání na veřejnost nepronikly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek