Erdogan: Pokud EU splní sliby, i Ankara se zachová pozitivně

01.12.2016
Euroskop, čtk

Pokud Evropská unie dodrží své sliby ohledně uvolnění vízového režimu pro turecké občany, poskytnutí humanitární pomoci a otevření nových kapitol ve vyjednávání o vstupu do nynější osmadvacítky, pak i Turecko ukáže dobré úmysly. Řekl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankaře podle něj už došla trpělivost a energie „neustále se honit“ za Evropou.

Erdogan během proslovu k zástupcům tureckých provincií prohlásil, že Ankara si chce udržet politické a ekonomické vztahy „na nejvyšší úrovni“ s Ruskem, Íránem, Čínou a středoasijskými zeměmi. Dobré vztahy s Východem ale nepovažuje za alternativu ke vztahům se Západem a naopak, citovala jej agentura Reuters.

Prezident reagoval na krok Evropského parlamentu, který minulý týden vyzval ke zmrazení přístupových jednání EU s Ankarou. Erdogan už dříve řekl, že Turecko se nepotřebuje stát členem EU za každou cenu a že se může připojit k asijskému bezpečnostnímu bloku s názvem Šanghajská organizace pro spolupráci (SCO). V jeho čele je Rusko a Čína. Erdogan rovněž pohrozil znovuotevřením cesty blízkovýchodním uprchlíkům do Evropy přes turecké území.

Erdogan hovořil i tureckých operacích v Sýrii

Erdogan se dnes v prezidentském paláci vyjádřil i k situaci v sousední Sýrii, kde jeho země podniká vojenské akce. Jak uvedl, operace na podporu povstalců na severu Sýrie není namířena proti určité zemi či jednotlivci, ale proti teroristickým organizacím. Před pár dny přitom Erdogan vyvolal pozdvižení, když prohlásil, že smyslem přítomnosti turecké armády v Sýrii je ukončit vládu „tyrana Asada“.

Na prezidentova slova tehdy ihned zareagovalo Rusko, která oznámilo, že žádá vysvětlení. „Je to velmi vážné prohlášení, které je v rozporu se všemi dřívějšími výroky,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Samozřejmě věříme, že naši turečtí partneři nám v co nejkratším čase toto téma osvětlí,“ dodal.

Turecká armáda vede od srpna operace v severní Sýrii s cílem vyhnat islámské extremisty od hraničních oblastí, z nichž radikálové ostřelovali turecké území. Rusko intervenuje v Sýrii po boku režimu prezidenta Bašára Asada od loňského září zejména pomocí svého letectva. Díky tomu Asadovy síly dobyly důležitá území nazpět a směřují i k dobytí druhého nejvýznamnějšího syrského města – Halabu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek