NATO a EU se dohodly na konkrétní spolupráci v řadě oblastí

07.12.2016
Euroskop, čtk

Severoatlantická aliance a Evropská unie budou daleko těsněji než dosud spolupracovat v oblastech jako jsou obrana proti hybridním a kybernetickým hrozbám, operace na moři, vojenská cvičení či rozvoj obranných schopností. Na společném postupu v podobě 42 konkrétních kroků se v úterý paralelně dohodli ministři zahraničí zemí NATO a členské země Evropské unie.

Záměr obou organizací spolupracovat byl zformulován ve společné deklaraci podepsané letos v létě na summitu NATO ve Varšavě generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem a předsedy Evropské komise a Evropské rady Jeanem-Claudem Junckerem a Donaldem Tuskem. Včerejší krok je rozvinutím tehdy oznámeného záměru společného postupu v sedmi širokých oblastech.

Ukrajinská krize a ruská hrozba impulsem k užší kooperaci

Unie a Aliance mají společných 22 členů a obě mají centrály v Bruselu. Přesto spolu obě organizace řadu let v zásadě nespolupracovaly, situace se začala měnit až v posledních letech, především v souvislosti s ukrajinskou krizí a rostoucími otazníky kolem záměrů daleko méně přátelského Ruska.

„NATO a EU čelí sérii nebývalých bezpečnostních výzev vycházejících z jihu a východu,“ upozornila v prohlášení Aliance. Tyto výzvy je podle názoru ministrů zahraničí zemí NATO potřeba řešit sehraným způsobem, který se vyhne zbytečnému zdvojování kapacit. Stoltenberg připomněl, že hrozby dnes často znamenají kombinaci vojenských a nevojenských výzev, ať už se to týká hybridních konfliktů, kybernetických útoků nebo třeba terorismu. „Ani EU ani NATO nemají samy plný vějíř nástrojů potřebných k odpovídající odpovědi. Proto musí spolupracovat,“ vysvětlil.

Spolupráce s NATO prioritou pro EU

Aliance v prohlášení také zdůraznila význam silné transatlantické vazby založené na společných hodnotách. Evropu a Ameriku podle Stoltenberga spojuje právě užší spolupráce NATO, v níž jsou USA významným členem, s Evropskou unií.

Členské země EU, které spolupráci potvrdily při jednání svých ministrů financí, ve vlastní tiskové zprávě zdůraznily, že praktická kooperace s Aliancí je pro EU klíčovou prioritou. Upozornily, že státy EU mají k dispozici „jednu sadu sil“, které mohou využívat v různých rámcích. Promyšlený rozvoj jejich schopností tak prakticky podpoří možnosti obou organizací při zachování jejich různé povahy a odpovědnosti. „Celkový cíl NATO a EU zůstává stejný: zachovat mír a stabilitu a podporovat bezpečnost našich občanů,“ poznamenala Aliance k dohodě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek