Unie se přiblížila ke zrušení víz pro Ukrajince a Gruzínce

08.12.2016
Euroskop, čtk

Velvyslanci zemí Evropské unie podle informací ČTK včera večer potvrdili jen o něco dříve uzavřenou dohodu mezi členskými státy osmadvacítky a europarlamentem o kompromisní podobě pravidel, která mají umožnit v případě potřeby snazší pozastavení bezvízového cestování pro občany třetích zemí. Existencí takového „suspenzivního mechanismu“ některé unijní země podmínily svůj souhlas se zrušením víz pro občany Ukrajiny a Gruzie.

Kompromisní dohodu vzápětí ukrajinský prezident Petro Porošenko označil za „povzbudivou novinku z Bruselu“ a za „výsledek mých neustálých kontaktů s vůdci Evropské unie“. Prezident na facebooku ujistil, že nadále bude této otázce věnovat zvláštní pozornost.

Podle listu Ukrajinska pravda se v Evropském parlamentu o zrušení víz Ukrajincům a Gruzíncům nejspíše bude hlasovat 18. ledna. Nejbližší plenární jednání europarlamentu začíná ve Štrasburku už 12. prosince. Minulý měsíc šéfové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker ujišťovali, že země Evropské unie a europarlament se dohodnou na způsobu úpravy unijních vízových pravidel ještě letos.

Porošenko tehdy v Bruselu zdůrazňoval, že ohledně vízové liberalizace „Ukrajina splnila svůj domácí úkol“, ale stále ještě čeká, kdy Evropané dodrží své sliby a závazky. Bezvízové cestování má podle Porošenka velký symbolický význam také jako viditelný projev evropských aspirací země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek