Nizozemsko chce od EU záruky kvůli dohodě s Ukrajinou

09.12.2016
Euroskop, čtk

Nizozemsko bude od ostatních členů Evropské unie na unijním summitu příští týden žádat určité záruky v souvislosti s asociační dohodou mezi blokem a Ukrajinou, jinak dokument neratifikuje. V rozhovoru pro britské Financial Times (FT) to uvedl premiér země Mark Rutte. Nizozemsko žádá, aby summit jasně deklaroval, že asociační dohoda neznamená evropské bezpečnostní záruky pro Kyjev ani není krokem na cestě země ke členství v unii.

„Pokud to nedostaneme, předložím druhý den parlamentu zákon o tom, že dohodu neratifikujeme,“ citují FT premiéra Rutteho. Holanďané v dubnu odmítli asociační dohodu s Ukrajinou v právně nezávazném referendu proti doporučení své vlády. Nizozemsko, které nad východní Ukrajinou ztratilo skoro 200 svých občanů při sestřelu letounu MH17, je tak jedinou zemí, která rozsáhlou asociační dohodu neratifikovala.

Evropská unie se Nizozemcům podle všeho bude snažit vyjít vstříc. Návrh závěrů čtvrtečního summitu věc připomíná, není ale zřejmé, s jakým řešením nakonec premiéři a prezidenti osmadvacítky spolu s šéfem unijních vrcholných schůzek Donaldem Tuskem přijdou.

Když byl koncem listopadu v Bruselu na návštěvě ukrajinský prezident Petro Porošenko, připomínal, že asociační dohoda je do značné míry symbolem ukrajinského boje za evropskou budoucnost. Na podzim 2013 rozhodnutí tehdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat dojednanou dohodu s Bruselem odstartovalo na Ukrajině rozsáhlé protesty, které vedly k pádu hlavy státu a k orientaci Kyjeva směrem k EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek