Merkelová: Úzká spolupráce USA s EU není zaručena

13.01.2017
Euroskop, čtk

Členské státy Evropské unie by měly zvýšit spolupráci v obraně a bezpečnosti, protože není zaručeno, že vztahy s USA zůstanou neměnné. Řekla to ve čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová během návštěvy Belgie a Lucemburska, kde se setkala s premiéry Charlesem Michelem a Xavierem Bettelem. Merkelová také řekla, že lepší ochrana vnějších hranic EU je podle ní předpokladem pro spravedlivější rozdělování uprchlíků v unii.

„Jsem přesvědčena, že Evropa a EU se musejí naučit převzít v budoucnu ve světě více zodpovědnosti,“ řekla studentům v Bruselu po převzetí čestného doktorátu od univerzit v Gentu a Lovani. „Nemylme se: z pohledu některých našich tradičních partnerů, a myslím i (na) transatlantické vazby, není záruka, že úzká spolupráce s námi Evropany potrvá věčně,“ řekla.

Merkelová podle agentury Reuters nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa přímo nezmínila, zjevně ale odkazovala na jeho vyjádření z kampaně, že zváží přehodnocení závazků USA v rámci NATO.

Merkelová očekává posun v ochraně hranic EU

V Lucemburku hovořila Merkelová o nutnosti lepší ochrany vnější hranice EU, která je podle ní předpokladem pro spravedlivější rozdělování uprchlíků mezi členskými státy unie. Kroky tímto směrem očekává od nadcházejícího summitu na Maltě. Zároveň ale vyzvala k trpělivosti se státy, které migranty přijímat nechtějí.

Proti udělení čestných doktorátů Merkelové protestovalo asi 100 lidí na akci svolané belgickou krajní pravicí. Ta odmítá kancléřčinu vstřícnost k migrantům, za níž také ocenění dostala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek