Kypr zůstává rozdělený, jednání budou pokračovat

13.01.2017
Euroskop, čtk

Zatím bez dohody skončila ve čtvrtek v Ženevě mezinárodní konference politiků o znovusjednocení Kypru. Poprvé se jednalo o bezpečnostních otázkách týkajících se tohoto středomořského ostrova, který je přes čtyřicet let rozdělený na řeckou a tureckou část. Rozhovory mají pokračovat na expertní úrovni 18. ledna, napsala agentura Reuters.

„Konference o Kypru… bude pokračovat na expertní úrovni 18. ledna diskusemi o bezpečnosti a zárukách, existujících obavách a (různých) přístupech a až budou známy výsledky, konference o Kypru bude pokračovat ve stejném složení jako ve čtvrtek,“ oznámil mluvčí kyperské vlády Nikos Christodoulides.

Konference se zúčastnili prezidenti obou částí ostrova Nikos Anastasiadis a Mustafa Akinci, kteří si ve středu v historickém kroku vyměnili mapy s navrženým konečným rozdělením budoucí kyperské federace. Na jednání byli přítomni i šéfové diplomacií Řecka, Turecka a Británie a zástupci OSN a EU.

Otázka Kypru blokuje vstup Turecka do EU

Kypr je od turecké invaze v roce 1974, kdy se tam kyperští řečtí nacionalisté pokusili o vojenský převrat, rozdělen na Severokyperskou tureckou republiku, kterou uznává jen Turecko, a Kyperskou republiku.

Kypr je členem EU, ale de facto jen jeho řecká část, která již několik let blokuje rozhovory o vstupu Turecka do unie, neboť považuje Ankaru za okupanta severní části ostrova.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek