EU podporuje na Blízkém Východě vznik dvou států

17.01.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie nadále za jedinou cestu k trvalému míru na Blízkém východě pokládá přímá jednání mezi izraelskou a palestinskou stranou a řešení spočívající ve vzniku dvou států. Novinářům to po pondělním jednání ministrů zahraničí osmadvacítky řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

V souvislosti s nápadem nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa na přesun velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma v pondělí Mogheriniová varovala před jednostrannými kroky. Ty by podle ní pobouřily veřejné mínění ve velké části arabského světa, ale také v Asii, Africe a částech Evropy.

„Rozhodně nebudeme přesunovat naši delegaci z Tel Avivu,“ poznamenala šéfka unijní diplomacie s tím, že EU se dál drží mezinárodní shody vyjádřené rezolucí Rady bezpečnosti OSN 478 z roku 1980.

EU musí vytvořit prostředí pro jednání obou stran

Ministři zahraničí EU v pondělí podle Mogheriniové diskutovali především o tom, jak mírový proces posunout kupředu. Ohrozit jej podle ní mohou právě především jednostranné kroky, ale také například další rozšiřování osad, násilí a výzvy k němu či zhoršující se situace v oblasti Gazy. Mogheriniová v této souvislosti připomněla nedělní deklaraci z pařížské konference o míru na Blízkém Východě. Ta podle ní plně odráží evropskou pozici.

Unie je přesvědčena, že pouze plné zapojení a vážné odhodlání obou stran vést smysluplné jednání, může věc posunout ke skutečnému řešení. „Tento proces nemůže nic nahradit,“ podotkla Mogheriniová. Pro unii je k tomu podle ní klíčem vytvoření příznivého mezinárodního rámce a prostředí, v němž se obě strany budou moci skutečně zapojit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek