Dohoda s Íránem se podle Mogheriniové osvědčila

17.01.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie bude podle šéfky její diplomacie Federiky Mogheriniové postupovat nadále v souladu s mezinárodní dohodou o íránském jaderném programu, navzdory tomu, že smlouvu ostře kritizuje nastupující americký prezident Donald Trump. Brusel dohodu považuje za „velmi důležitou“, zejména pro svou kontinentální bezpečnost, řekla v pondělí podle agentury AFP Mogheriniová.

„Evropská unie bude nadále usilovat o dodržování a uplatňování této velmi důležité dohody, zejména kvůli naší bezpečnosti,“ upozornila Mogheriniová před zasedáním ministrů zahraničí zemí EU v Bruselu.

Dohodu, která byla podepsána v červenci 2015 mezi Íránem a šesti mocnostmi (USA, Čínou, Ruskem, Německem, Francií a Británií), označil v pondělí Trump za jednu z nejhorších a nejhloupějších, jaké kdy byly dojednány. V rozhovoru v německém Bildu a britském The Times ale odmítl říci, zda ji vypoví.

Trump jmenoval do klíčové pozice amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, který netají negativní postoj k Íránu a který chce „komplexní revizi“ dohody.

EU i Británie chtějí v dohodě pokračovat

Podle Mogheriniové má dohoda za cíl zajistit striktně mírovou povahu íránského jaderného programu výměnou za zrušení ekonomických sankcí proti Teheránu, což se prý osvědčilo a dokázalo, že diplomacie funguje. Podle AFP Mogheriniová dnes uvítala „opravdu významné“ oživení obchodních a hospodářských vztahů mezi Evropskou unií a Íránem.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v pondělí prohlásil, že dohoda je sice kontroverzní, ale že brání Íráncům získat jadernou technologii, takže stojí za to v ní pokračovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek