Merkelová bude v Turecku jednat o migraci

02.02.2017
Euroskop, čtk

V době napjatých vztahů Německa i dalších zemí Evropské unie s Tureckem přijela ve čtvrtek spolková kancléřka Angela Merkelová na návštěvu Ankary. Setkat se má mimo jiné s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Hlavními tématy jednání by měla být migrace, boj proti terorismu a ekonomické vztahy.

Napětí mezi Berlínem a Ankarou vyvolala v posledních měsících mimo jiné německá kritika rozsáhlých čistek v turecké státní správě po loňském pokusu o převrat, po němž řada Turků uprchla do zahraničí. Turecká vláda také v minulých týdnech obvinila Německo, že podporuje teroristy, zejména kurdské separatisty ze Strany kurdských pracujících (PKK).

Turecko hrozí zrušením dohody o vracení migrantů

Důležitým bodem jednání Merkelové bude migrační vlna z Blízkého východu do Evropy. Příchod utečenců přes Turecko a Řecko se od loňského jara téměř zastavil díky dohodě Ankary s Evropskou unií. Turci ale opakovaně hrozí vypovězením tohoto ujednání, které umožňuje vracet z Řecka na turecké území část imigrantů; Ankara výměnou požaduje více peněz a bezvízový styk s EU. Minulý týden také Turecko pohrozilo vypovězením bilaterální dohody s Řeckem o vracení uprchlíků, pokud Atény nevydají osm tureckých vojáků, kteří loni po pokusu o puč uprchli do Řecka.

Merkelová bude jednat i s tureckým premiérem Binalim Yildirimem, navštíví parlament a měla by se sejít se zástupci opozičních politických stran. Večer kancléřka odletí na Maltu na summit EU, který bude v pátek řešit uprchlickou krizi a budoucnost unie po odchodu Británie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek