EU zdůraznila podporu mírových dohod na Ukrajině

07.02.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie nadále jednoznačně podporuje plné prosazení mírových dohod z Minsku na východě Ukrajiny, shodli se v pondělí v Bruselu ministři zahraničí EU. Novinářům to po jednání řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Zdůraznila také, že unie se soustředí na podporu reformního procesu na Ukrajině.

Podle Mogheriniové je klíčový boj s korupcí a reformy hospodářství i v sociální oblasti. „Zásadní je totiž zajistit, že se pro lidi v zemi zlepší životní podmínky. A to samozřejmě vyžaduje i lepší bezpečnostní situaci,“ poznamenala.

Proto je vývoj z posledních dní, kdy především v okolí města Avdijivka výrazně zesílily boje, pro Evropskou unii velmi znepokojující, řekla Mogheriniová. „Když zdůrazňujeme naši podporu minskému procesu, tak pochopitelně opakujeme naše očekávání, že boje skončí a začne efektivní mírový proces,“ podotkla.

Ministři pro zmírnění sankcí proti Rusku nevidí důvod

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek má pro pokrok na východě za důležité zapojení USA. „V diskusi ale dnes zaznívalo, že si musíme své úkoly plnit i sami. Mít vlastní evropskou pozici je předpoklad také té spolupráce se Spojenými státy,“ řekl novinářům. Základní principy přístupu k situaci podle něj nikdo nezpochybňoval.

Evropská unie s prosazením mírových dohod z Minsku spojila své hospodářské sankce vůči Rusku, které byly nedávno prodlouženy o dalšího půl roku. USA a EU dosud svá sankční opatření navzájem koordinovaly, přístup nové americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa ale evropskou stranu nejprve znejistil. Ministři v pondělí připomínali, že pro zmírnění sankcí nyní není důvod, vyjádřil se tak například britský zástupce Boris Johnson.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek