Podle EU musí mít Libye kontrolu nad ozbrojenými silami

07.02.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie v pondělí zdůraznila potřebu dostat v Libyi všechny ozbrojené složky pod kontrolu legitimní vlády. V Bruselu se na tom shodli ministři zahraničí osmadvacítky, je to podle nich potřeba k zajištění stability a územní celistvosti země. Situaci v Libyi se věnovali jen pár dní poté, co v pátek šéfové států a vlád na summitu na Maltě rozhodli výrazně podpořit libyjskou vládu a její pobřežní stráž. Unijní diplomaté se obávají možného vlivu Ruska na komplikovanou situaci v Libyi.

„Snahy stabilizovat Libyi jsou dnes důležitější než kdy dříve a EU k tomuto cíli hodlá co nejvíce přispět,“ napsali ministři zahraničí do zveřejněných závěrů své pondělní schůzky. Všichni účastníci dění v zemi se podle nich musí vyvarovat kroků, které by politický přechod v zemi podkopávaly, a naopak se mají zapojit do dialogu.

Okolí Benghází mají zatím pod kontrolou jednotky Libyjské národní armády generála Chalífy Haftara, které neuznává kabinet libyjského premiéra Fáize Sarrádže. Unijní diplomaté přitom v minulých dnech připomínali možné sbližování Haftara s Ruskem a komplikovanost situace, kdy by Moskva mohla získat vliv na podobu migrace z Afriky do jižních zemí unie.

K omezení migrace musí vláda kontrolovat celé území

Unie v pátek na Maltě přišla se sérií kroků, které by v případě realizace měly africké hospodářské migranty zastavit na zemi ještě před tím, než se nalodí k cestě do Itálie. Jak už ale upozornil například francouzský prezident Francois Hollande, podobný postup bude možné realizovat jen v případě, že mezinárodně uznaný kabinet premiéra Sarrádže bude ovládat celé území země.

EU v pondělí uvítala vznik libyjské prezidentské gardy, jejímž úkolem má být ochrana vládních objektů a zahraničních diplomatických misí. Závěry jednání připomínají, že zvýšení produkce ropy by libyjské vládě mělo pomoci zajistit pro populaci lepší bezpečnost, vzdělání a humanitární pomoc. EU také žádá rychlé reformy libyjského hospodářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek