EU obnoví poskytování rozvojové pomoci Gambii

10.02.2017
Euroskop, čtk

Gambie nevypoví členství v Mezinárodním trestním soudu (ICC), jak o to usiloval předchozí prezident. Po schůzce s eurokomisařem pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Nevenem Mimicou to ve čtvrtek řekl nový gambijský prezident Adama Barrow. EU poskytne Gambii rozvojovou pomoc 75 milionů eur (dvě miliardy Kč), aby v zemi podpořila demokratické reformy, uvedla agentura Reuters. Unie finanční pomoc Gambii pozastavila v roce 2014.

Opustit ICC chtěl předchozí prezident Yahya Jammeh, jehož vládě se dostávalo mezinárodní kritiky za porušování lidských práv. Jammeh nyní pobývá v exilu v Rovníkové Guineji. Záměr opustit ICC Jammeh sdělil před rokem generálnímu tajemníkovi OSN. Samotný proces odstoupení přitom trvá rok. Odchod z ICC loni zahájilo i Burundi a Jihoafrická republika.

Eurokomisař Mimica uvedl, že rozvojová pomoc bude použita k obnově infrastruktury, k zajištění potravin a snížení nezaměstnanosti. „Návštěva je jasným signálem, že EU je připravena poskytnout Gambii okamžitou finanční pomoc, aby podpořila demokratický proces,“ řekl Mimica. Nyní se podle něj připravuje plán další finanční pomoci v objemu 150 milionů eur (4,1 miliardy Kč).

EU pozastavila rozvojovou pomoc Gambii koncem roku 2014, když Jammeho vláda schválila zákony trestající homosexualitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek