EU uvolní dalších 600 milionů eur na pomoc Ukrajině

10.02.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie v příštích týdnech uvolní 600 milionů eur (asi 16,2 miliardy Kč) pomoci Ukrajině, oznámil v pátek předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po jednání s ukrajinským premiérem Volodymyrem Hrojsmanem. Poskytnutí této druhé části makrofinanční pomoci dlouhé měsíce zdržovala existence ukrajinského moratoria na export dřeva, Hrojsmanova vláda nyní ale předložila parlamentu návrh zákona, kterým zákaz ruší.

„Z mého pohledu je to dostatečný předpoklad k poskytnutí 600 milionů, na které Ukrajinci čekají,“ řekl novinářům o kroku ukrajinského kabinetu Juncker. Připustil, že rozhodování by bylo snazší, kdyby moratorium už bylo zrušeno. Očekává ale, že ukrajinský parlament návrh podpoří.

Premiér Hrojsman rozhodnutí označil za významnou podporu Ukrajině v její složité situaci. „Budeme pracovat s politickými stranami v parlamentu, abychom zajistili přijetí,“ slíbil před novináři. Peníze z pomoci podle něj pomohou vylepšit makroekonomickou stabilitu země.

Juncker v pátek poznamenal, že za poslední dva či tři roky uskutečnila Ukrajina více reforem než v předcházejícím dvacetiletí. „Ukrajinci mají právo něco za to konečně vidět,“ podotkl šéf komise s tím, že EU Ukrajinu podporuje nejen v jejím konfliktu s Ruskem, ale daleko šířeji. Celková výše programu evropské makrofinanční pomoci zemi je 1,8 miliardy eur (asi 48,6 miliardy Kč), vyplacení jeho druhé části se ale zdržovalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek