Europoslanci chtějí kvůli Ukrajině posílit tlak na Rusko

15.02.2017
Euroskop, čtk

Moskva nese nezpochybnitelnou odpovědnost za poslední růst násilí na východě Ukrajiny a Evropská unie by měla udělat výrazně více pro vyřešení této krize. Shodla se na tom v úterý většina europoslanců během diskuse o aktuální situaci v zemi, kde se podle NATO odehrávají nejtěžší boje za poslední dva roky.

EU nedávno prodloužila o půl roku hospodářské sankce vůči Rusku, které spojuje s prosazením mírových dohod z Minsku. Ty jsou však v posledních týdnech vytrvale porušovány. „Měli bychom žádat, aby Evropská rada zvážila zesílení sankcí vůči Rusku,“ vyzval na plénu polský liberální poslanec Dariusz Rosati, s jehož názorem dali najevo souhlas někteří kolegové z jiných poslaneckých frakcí.

„Evropský parlament by měl potvrdit svou podporu Ukrajině,“ prohlásila česká lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, podle níž je třeba co nejdříve uvolnit režim krátkodobých víz pro Ukrajince. Na druhé straně ale nesmí Brusel nepolevovat v působení na ukrajinskou vládu ohledně přijetí nutných reforem, dodala.

EU možná přidá k sankcím proti Rusku další opatření

Někteří poslanci přišli s návrhy, jak stupňovat tlak na Rusko – od poskytnutí zbraní Ukrajincům až po zrušení projektu plynovodu Nord Stream 2, který obchází Ukrajinu jako tranzitní zemi.

Zástupce maltského předsednictví unie Ian Borg, který na plenárním zasedání EP zastupoval šéfku unijní diplomacie Federicu Mogheriniovou, ujistil poslance, že rušení protiruských sankcí není na pořadu dne. Unie podle něho hodlá pokračovat v působení na Rusko, aby co nejdříve přispělo k ukončení konfliktu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek