Trudeau: Ze silné Evropské unie má prospěch celý svět

17.02.2017
Euroskop, čtk

Silná Evropská unie, která sdílí s Kanadou společné hodnoty, je důležitá pro celý svět. Prohlásil to ve čtvrtek kanadský premiér Justin Trudeau, který jako vůbec první předseda kanadské vlády promluvil v Evropském parlamentu. Den poté, co europoslanci schválili obchodní dohodu CETA, ji ocenil jako ambiciózní projekt, který by posílením hospodářského růstu mohl oslabit sílící vlnu populistických politiků.

„Celý svět má prospěch ze silné Evropské unie,“ prohlásil liberální politik v narážce na současnou sílící vlnu protievropsky laděných politiků v řadě zemí kontinentu.

Předseda EP Antonio Tajani poznamenal, že užší kontakty s Kanadou mohou EU otevřít dveře ke zlepšení vztahů se Spojenými státy, které po nástupu prezidenta Donalda Trumpa nejsou příliš vřelé. „Kanada je USA geograficky nejblíže a je pro ni jednodušší se domluvit se sousedem než pro nás. Premiér Trudeau byl například jedním z prvních politiků, s nimiž Trump po svém nástupu jednal,“ prohlásil Tajani.

CETA by mohla pomoci zabránit vzestupu populistů

Trudeau dodal, že tendence k volbě lídrů typu Trumpa, kterého podpořili nespokojení lidé obávající se o svou budoucnost, jsou viditelné i v Kanadě a evropských zemích. „Našim úkolem je nyní zaměřit se právě na pomoc těmto lidem, na vytváření pracovních míst,“ řekl kanadský lídr, podle něhož by vítr z plachet podobným populistickým politikům mohla vzít i právě uzavřená dohoda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek