Viceprezident USA jedná v Bruselu se zástupci EU o obraně

20.02.2017
Euroskop, čtk

Evropské turné amerického viceprezidenta Mikea Pence dnes pokračuje v Bruselu. Vrcholný zástupce USA se sejde s představiteli Evropské unie a Severoatlantické aliance a pravděpodobně Evropu znovu ujistí o trvajícím odhodlání Spojených států dodržet své závazky vůči evropským spojencům.

Evropské členy NATO znepokojila prohlášení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který alianci označil za zastaralou a naznačil, že by USA nemusely splnit své závazky vůči těm jejím členům, kteří sami na svou obranu vydávají málo.

Pence ale Evropany ujišťuje, že pro Spojené státy je transatlantická vazba významná a že NATO je jejím základem. Podobně se o několik dní dříve v Bruselu vyjádřil i nový americký ministr obrany James Mattis.

Evropské země by měly více investovat do obrany

Oba také zdůrazňují, že kvůli změněnému bezpečnostnímu prostředí by evropské země a Kanada měly urychleně začít do své obrany více investovat, ideálně doporučená dvě procenta hrubého domácího produktu.

Zatímco v hlavních městech se tato slova setkala většinou s pochopením, podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera by Evropa neměla před takovými požadavky ustupovat a do bezpečnostních výdajů by také měla započítávat peníze vynakládané na humanitární a rozvojovou pomoc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek