Sněmovna podpořila smlouvu o partnerství EU a Kanady

24.02.2017
Euroskop, čtk

Sněmovna podpořila v prvním kole smlouvu o strategickém partnerství EU a Kanady. Posuzování související hospodářské a obchodní dohody (CETA) ve čtvrtek zatím nedokončila. Důvodem byl hlavně nesouhlasný postoj komunistů, kteří debatu protahovali líčením údajně neblahých důsledků obou smluv pro Česko. Smlouvu i dohodu minulý týden navzdory levicové kritice schválil Evropský parlament.

Smlouva o partnerství, kterou nyní projednají sněmovní výbory, upravuje například společný postup v boji proti terorismu, proti šíření zbraní hromadného ničení nebo praní špinavých peněz. Dohoda CETA by měla už od příštího roku začít odstraňovat většinu cel a poplatků, které dosud omezují vzájemný obchod.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09) se pozastavil nad tím, že obavy z přílivu kanadského zboží do Evropy šíří stejní lidé, kterým nevadí „válcování“ evropského kontinentu čínskými produkty. CETA podle končícího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) pomůže uplatnění českých výrobků na kanadském trhu a firmám díky odstranění celních bariér ušetří stovku milionů korun.

CETA podle komunistů snižuje požadavky na ochranu životního prostředí a oslabuje právní předpisy týkající se geneticky modifikovaných potravin. Podle Mládka ale budou moci být z Kanady dováženy pouze výrobky, které splňují evropské standardy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek