EU prodloužila sankce proti Rusku o další půlrok

14.03.2017
Euroskop, čtk

Členské státy Evropské unie se v pondělí rozhodly prodloužit o další půlrok sankce proti Rusku, které zavedly proti různým osobám a subjektům kvůli aktivitám ohrožujícím územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny. Ruský parlament zároveň začal projednávat návrh, který by postižené ruské občany zbavil povinnosti platit daně.

Platnost evropských sankcí, spočívajících ve zmrazení majetku a v zákazech vstupu do členských zemí unie, se pondělním rozhodnutím prodlouží o dalších šest měsíců do 15. září. Členské státy oznámily, že ze sankčního seznamu vyjmuly dvě osoby, které již zemřely. Soupis tak nyní obsahuje 150 lidí a 37 subjektů.

Rozpočtový výbor dolní komory ruského parlamentu v pondělí podle agentury Interfax schválil dodatek k zákonu o rozpočtu a daních, který by osoby postižené západními sankcemi osvobozoval od placení daní.

„Pokud se proti (ruskému) občanovi uplatňují zahraniční sankce, nemusí taková fyzická osoba platit v Rusku daně,“ citovala agentura z návrhu. Opatření by mělo zpětnou platnost, takže uhrazené daně by postiženým osobám měly být vráceny od roku 2014, kdy EU a USA kvůli anexi Krymu protiruské sankce zavedly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek