Europoslanci podpořili pokračování sankcí proti Rusku

17.03.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament ve čtvrtek odsoudil ruskou anexi Krymu, která se odehrála právě před třemi lety, jakož i pronásledování krymských Tatarů a věznění dalších ukrajinských občanů v Rusku. V rozpravě zazněla silná podpora pro pokračování sankcí Evropské unie proti Rusku. Na rezoluci se shodla hned pětice poslaneckých klubů, které ji prosadily v poměru 451 ku 73 hlasům.

„Největší hrozba míru se jmenuje Vladimir Putin. Pozdvihněme hlas, aby nás bylo slyšet až v Kremlu,“ vybídla švédská europoslankyně Soraya Postová. Německá zelená poslankyně Rebecca Harmsová zdůraznila, že kdo volá po zrušení sankcí proti Rusku, nejenže ubližuje lidem v soukolí bezpráví, ale i poškozuje evropskou bezpečnost.

„Musíme se vzdát iluzí o dohodě s agresorem a zaútočit plnou silou na tajné účty ruských hodnostářů v evropských bankách,“ vyzval lidovec Tunne Kelam z Estonska. I podle britského konzervativce Charlese Tannocka nelze Putinovi dovolit, aby mu anexe Krymu prošla, jako dříve ovládnutí Jižní Osetie a Abcházie, odtržených od Gruzie.

Za rezoluci odsuzující Rusko se postavila většina europoslanců

„Je hanebné hájit ruskou okupaci,“ zdůraznil švédský liberál Jasenko Selimovic. „Už je nemoderní nacpat lidi do dobytčáků a deportovat je, jak to dělával Stalin. Teď se používají subtilnější metody. Stačí sofistikovaně vytvořit ovzduší strachu a lidé se vystěhují sami,“ prohlásil Jaromír Štětina (TOP 09) o ruských metodách používaných proti krymským Tatarům.

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) si na závěr vzala slovo, aby zdůraznila, že rezoluce, která podporuje Ukrajinu a odsuzuje Rusko, je společným názorem parlamentní většiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek