Juncker: Trest smrti by zabránil vstupu Turecka do EU

20.03.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v neděli zopakoval, že obnovení trestu smrti v Turecku by zabránilo vstupu této země do Evropské unie. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu slíbil, že parlament bude o obnovení trestu jednat po dubnovém referendu o posílení prezidentských pravomocí.

„Pokud by byl trest smrti v Turecku obnoven, mělo by to za následek ukončení (přístupových) jednání,“ řekl Juncker v nedělním vydání německého deníku Bild. Upozornil, že pro EU jde o nepřekročitelnou hranici.

Juncker se zároveň vyslovil proti přerušení rozhovorů už nyní, vzhledem k tomu, že se v zásadě po celé roky příliš nehnou z místa. Dodal, že pokud jednání někdy zcela selžou, pak to bude vinou Turků, že se nechtějí podřídit evropským standardům.

Turecko podle Junckera smlouvu o migraci nevypoví

Předseda Evropské komise také řekl, že nevěří nedávným tureckým výhrůžkám, že Ankara opět uvolní příliv migrantů z Asie do Evropy.

„Turecko nevypoví smlouvu (s EU), i když mi Erdogan několikrát řekl, že to chce udělat,“ řekl Juncker k migračnímu paktu uzavřenému mezi Tureckem a EU před rokem. Turecko nemá zájem, aby pašeráci a zločinci opět získali kontrolu nad pobřežím, dodal Juncker.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek