Merkelová i Abe podporují volný obchod EU a Japonska

21.03.2017
Euroskop, čtk

Německo i Japonsko podporují volný obchod, shodli se v Hannoveru německá kancléřka Angela Merkelová a šéf japonské vlády Šinzó Abe. Vyslovili se také pro brzké uzavření dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem.

Merkelová a Abe, kteří se setkali na veletrhu výpočetní a digitální techniky CeBIT v Hannoveru, dali opakovaně najevo svou náklonnost volnému obchodu. „V době, kdy s mnohými musíme vést spory o volném obchodu, otevřených hranicích, demokratických hodnotách, je dobrým znamením, že se o to Japonsko a Německo nepřou, ale utvářejí budoucnost ku prospěchu lidí,“ prohlásila už v neděli při zahájení veletrhu Merkelová.

Abe v pondělí zase uvedl, že Japonsko se spolu s Německem chce zasazovat o více volného obchodu ve světě. Mělo by tak podle něj činit i ve spolupráci se Spojenými státy.

EU musí hledat partnery mimo USA

S americkým prezidentem souvisí i úvahy o urychlení vyjednávání o dohodě o volném obchodu mezi EU a Japonskem. Donald Trump upřednostňuje bilaterální obchodní dohody, a uzavření dohody o volném obchodu mezi EU a USA je tak během jeho funkčního období velmi nepravděpodobné. Evropské země o to intenzivněji hledají další obchodní partnery.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek