USA a EU vyzvaly Minsk k osvobození demonstrantů

27.03.2017
Euroskop, čtk

Spojené státy vyzvaly běloruský režim, aby osvobodil všechny zadržené účastníky sobotních demonstrací a zaručil občanům svobodu shromažďování a svobodu slova. V prohlášení velvyslanectví USA v Minsku se uvádí, že rozsáhlé zatýkání demonstrantů, obránců lidských práv a novinářů odporuje základním demokratickým zásadám. Běloruské ministerstvo zahraničí postup proti demonstrantům včera obhajovalo s tím, že jejich akce nebyly mírumilovné.

Proti masovému zatýkání v Minsku protestovala rovněž Evropská unie. Podle představitelů EU postup běloruských úřadů odporuje mezinárodním závazkům země.

„Navzdory výzvám mezinárodní veřejnosti ke zdrženlivosti byl postup běloruských bezpečnostních služeb nepřijatelný. Velké množství běloruských občanů bylo zatčeno bez jakéhokoli důvodu,“ uvádí se v prohlášení.

Běloruská policie v sobotu zablokovala pochod stovek demonstrantů, kteří v centru Minska protestovali proti hospodářské a sociální politice režimu. Zadrženo bylo více než 400 lidí. Už před zahájením pochodu policie vtrhla do minského sídla organizace Vjasna, nejaktivnějšího místního sdružení obránců lidských práv. V Brestu na jihozápadě země byl zatčen jeden z hlavních opozičních vůdců Uladzimir Njakljajev.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek