EU: Válku v Sýrii musí ukončit dohoda zprostředkovaná OSN

03.04.2017
Euroskop, čtk

Roky se vlekoucí válku v Sýrii musí ukončit dohoda stran konfliktu o skutečné politické změně v zemi zprostředkovaná OSN a mající podporu klíčových mezinárodních i regionálních hráčů. Na jednání v Lucembursku se na tom jako na jedné ze šesti unijních priorit v přístupu k Sýrii shodli ministři zahraničí osmadvacítky. O tématu se bavili jen krátce před rozsáhlou konferencí o Sýrii, kterou EU společně s OSN a některými zeměmi pořádá v Bruselu ve středu.

„Zaměříme se na podporu politických rozhovorů v Ženevě. Je třeba zajistit, aby se celé mezinárodní společenství postavilo za práci (zmocněnce OSN pro Sýrii) Staffana de Mistury v Ženevě, a dostat se k samotnými Syřany domluvenému přechodu a politickému řešení,“ prohlásila při příchodu na jednání unijních ministrů šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

Je podle ní ovšem také potřeba, aby mezinárodní společenství začalo uvažovat o tom, co bude dělat po konci bojů v Sýrii. V minulosti se totiž podle ní příliš často o této věci začalo uvažovat až ve chvíli, kdy válka skutečně skončila, a to prý bylo příliš pozdě.

Závěry k Sýrii, jež dnes ministři odsouhlasili, také předpokládají, že EU bude dál podporovat a posilovat syrskou opozici, která se podílí na ženevských jednáních.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek