Tusk: EU se chce držet dohody s Tureckem

04.04.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie je odhodlána držet se dohody s Tureckem, jejímž úkolem je ukončit masový přísun běženců do Evropy. Během dnešní návštěvy Bulharska to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. V Sofii se mimo jiné setkal s prezidentem Rumenem Radevem a zemi pochválil za úsilí zabezpečit hranici s Tureckem. V případě, že se uprchlická krize zhorší, Brusel podle Tuska poskytne Sofii další finanční pomoc.

„Uděláme vše pro to, aby trasy nelegální migrace v regionu zůstaly uzavřeny,“ řekl podle agentury Reuters Tusk. EU podle něj dohodu s Tureckem ctí a očekává, že ji bude nadále ctít i Turecko. „EU má pohotovostní plán na finanční pomoc Bulharsku pro případ, že se na bulharských hranicích vyskytnou problémy,“ dodal Tusk.

Ankara už dříve pohrozila, že by mohla přestat brát zpět migranty, kteří se dostanou nelegální cestou do Řecka. Reagovala tím na to, že některé evropské země zakázaly tureckým politikům shromáždění na podporu referenda o rozšíření kompetencí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Bulharsko je nejchudším státem EU a vzhledem k napětí mezi EU a Tureckem uvedlo, že se obává opakování migrační krize. „Dobré sousedské vztahy s Tureckem jsou pro nás nesmírně důležité,“ řekl bulharský prezident. „Rostoucí napětí mezi Evropskou unii a Tureckem je pro Bulharsko zároveň nejriskantnější,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek