Státy v Bruselu slíbily 6 miliard dolarů na pomoc Sýrii

06.04.2017
Euroskop, čtk

Šesti miliardami dolarů (152 miliardami Kč) slíbili účastníci středeční dárcovské konference v Bruselu přispět letos na pomoc válkou zmítané Sýrii. Například Česká republika podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka oznámila, že poskytne 224 milionů korun na pomoc nejen přímo v Sýrii, ale také v okolních zemích, které hostí okolo pěti milionů uprchlíků před více než šest let trvajícím konfliktem.

Generální tajemník OSN António Guterres či šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová opět znesvářené strany vyzvali k politickému dialogu o ukončení konfliktu, který si vyžádal přes 400.000 obětí. EU – která je v Sýrii dlouhodobě největším dárcem – je podle Mogheriniové připravena pomáhat nejen humanitárně, ale také s obnovou země po konci bojů, podmínkou je ovšem začátek věrohodných politických změn za účasti opozice.

„Je důležité, že všichni se hlásí k tomu, že jsou připraveni pomoci Sýrii, a že se to děje konkrétním způsobem,“ poznamenal na okraj jednání Zaorálek. Účinná pomoc přímo v regionu je podle něj důležitá, protože je prevencí možné další migrační vlny směřující do Evropy.

Státy odsoudily použití chemických zbraní v Sýrii

Úterní chemický útok v Sýrii, který si kromě desítek mrtvých vyžádal také čtyři stovky zraněných, označil Guterres za válečný zločin. Český premiér Bohuslav Sobotka ve středu uvedl, že česká vláda odsuzuje jakékoli použití chemických zbraní.

Uzavření české ambasády v Sýrii ale premiér nepovažuje za vhodnou reakci na incident. Znamenalo by podle něj pouze to, že bychom méně věděli o tom, co se v Sýrii odehrává. České velvyslanectví je v Damašku poslední z ambasád zemí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek