Sněmovna podpořila dohodu EU s Kubou o politickém dialogu

07.04.2017
Euroskop, čtk

Sněmovna podpořila ve čtvrtečním úvodním kole dohodu mezi Evropskou unií a Kubou o politickém dialogu. K jejím cílům patří také rozšíření hospodářské a rozvojové spolupráce i větší možnosti společného postupu na mezinárodní úrovni. Smlouva, která zamířila k posouzení do zahraničního výboru, by rovněž měla podpořit modernizaci kubánské ekonomiky a společnosti.

Posilování vazeb by mělo postupovat podle předkládací zprávy na základě „vzájemného respektu, vzájemnosti, společného zájmu a respektování svrchovanosti stran“. Zpráva zmiňuje například lidská práva a demokracii, boj proti diskriminaci, udržitelný rozvoj i nešíření zbraní hromadného ničení.

Od roku 1996 uplatňovala EU vůči Kubě politiku takzvaného společného postoje. Ten vylučoval veškeré vztahy s Havanou do doby, než země uskuteční reformy v oblastech jako je rozšíření politické účasti a svoboda vyjadřování.

Unie se rozhodla obnovit jednání o vzájemných vztazích s Kubou v roce 2014. Dohoda byla podepsána loni v prosinci v Bruselu. Musí ji ratifikovat všechny členské státy a Evropský parlament.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek