Evropská unie rozšířila sankce proti Severní Koreji

07.04.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie rozšířila sankce vůči Severní Koreji. Zákaz investic do této země se nově dotkne rovněž odvětví, jako je metalurgie a zpracování kovů, letecký průmysl či konvenční zbrojní průmysl. Členské země také odsouhlasily zákaz poskytování některých služeb, například počítačových nebo těch, které souvisejí s chemickým a důlním průmyslem.

Unie také na seznam lidí se zmrazeným majetkem a zákazem cest do EU připsala další čtyři osoby, které podporují či umožňují severokorejské programy zbraní hromadného ničení, nukleárních zbraní či balistických střel. Do EU tak nesmí cestovat a majetek má v této souvislosti zmrazený 41 osob, dalších sedm má jen zmrazený majetek.

EU podle čtvrteční tiskové zprávy k tomuto kroku přistoupila, protože KLDR soustavně porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN a zůstává nebezpečím pro světový mír a bezpečnost regionu.

Sankce vůči Severní Koreji spustila EU v prosinci 2006. Jsou v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, které byly přijaty v reakci na severokorejské jaderné testy a zkoušky balistických raket, právě na ně i míří. Mezi opatřeními jsou zákazy na vývoz a dovoz zbraní, služeb, zboží a technologií, které by mohly být v podobných programech využity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek