EU: Rada bezpečnosti by měla odsoudit chemický útok v Sýrii

07.04.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie dnes vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby ostře odsoudila úterní chemický útok ve městě Chán Šajchún v syrské provincii Idlib, který si vyžádal nejméně sedm desítek obětí. Rada bezpečnosti by se podle agentury DPA měla v New Yorku k situaci v Sýrii ještě dnes místního času znovu sejít a mohla by prý i hlasovat o rezoluci.

„EU vyzývá Radu bezpečnosti Organizace spojených národů, aby spojila síly a ostře odsoudila útok v Chán Šajchúnu a aby zajistila rychlé, nezávislé a nestranné vyšetření útoku,“ uvedla v prohlášení EU. Zároveň vyzvala ke „skutečné politické změně v Sýrii“. Rusko, Írán a Turecko by podle prohlášení měly „oživit své závazky“ jako garanti příměří ve válkou zmítané blízkovýchodní zemi.

Snaha přijmout rezoluci, kterou připravila Británie, Francie a USA, ztroskotala ve středu na odporu Ruska, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada.

Merkelová nepřijetí rezoluce kritizovala, Macron navrhl intervenci

Fakt, že se Rada bezpečnosti neshodla na rezoluci odsuzující chemický útok v Sýrii dnes už kritizovala mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová. Označila jej za ostudu. Favorit francouzských prezidentských voleb Emmanuel Macron řekl, že pokud se potvrdí, že za chemickým útokem stál Asad, měla by následovat mezinárodní vojenská intervence do Sýrie s mandátem OSN.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek