Tusk: Úder USA je výrazem rozhodnosti

10.04.2017
Euroskop, čtk

Americký úder v Sýrii ukazuje potřebnou rozhodnost proti barbarským chemickým útokům, míní předseda Evropské rady Donald Tusk. Uvedl to na twitteru v reakci EU v reakci na americký útok na syrskou leteckou základnu u Homsu. Tusk, který řídí jednání prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky, doplnil, že EU bude s USA spolupracovat na ukončení brutality v Sýrii. Podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera USA Evropskou unii informovaly, že údery jsou omezené a mají za cíl zabránit dalšímu využívání chemických zbraní.

„Je jasný rozdíl mezi vzdušnými údery na vojenské cíle a použitím chemických zbraní vůči civilnímu obyvatelstvu,“ upozornil v prohlášení Juncker. Opakované použití takových zbraní podle něj nesmí zůstat bez odpovědi.

Podle šéfa komise by ale měly být nyní zdvojnásobeny snahy o ukončení spirály násilí. Juncker v prohlášení zopakoval postoj EU, že k trvalému míru může vést jen věrohodný politických přechod domluvený samotnými Syřany.

Také francouzská diplomacie už útok označila za varování zločinnému režimu. Prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová poté ve společném prohlášení uvedli, že za vývoj nese plnou odpovědnost syrský prezident Bašár Assad a Paříž i Berlín budou nadále prostřednictvím OSN usilovat o mírové řešení syrské krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek