Schulz: Sankce proti Rusku nelze zrušit, nebyly naplněny dohody

10.04.2017
Euroskop, čtk

Zrušit protiruské sankce není možné, dokud nebudou naplněny minské dohody, je přesvědčen kandidát německé sociální demokracie na kancléře Martin Schulz. Řekl to dnes zahraničním novinářům v Berlíně. Vyjádřil také přesvědčení, že by se Evropská unie měla více zapojit do řešení konfliktu v Sýrii.

„Jedno je jisté, v rámci Evropské unie nebude možné sankce zrušit, dokud nebudou kompletně naplněny minské dohody. To vědí všichni zúčastnění,“ řekl dnes Schulz. Vyjádřil také přesvědčení, že je potřeba udržovat dialog s Moskvou a hledat i v širším kontextu společné zájmy, ať už je to bezpečnost před terorismem či energetická bezpečnost.

Hlasy volající po zrušení sankcí vůči Rusku, které Evropská unie přijala kvůli jeho zapojení do konfliktu na východě Ukrajiny, se opakovaně objevují právě uvnitř Schulzovy sociální demokracie. Pro jejich postupné rušení se v minulosti vyslovil například i dnešní ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

EU by měla při řešení konfliktu v Sýrii vyčerpat všechny možnosti

Pokud jde o konflikt v Sýrii, vyslovil se Schulz pro potrestání viníků nedávného chemického útoku v syrském Chán Šajchúnu, který si vyžádal přes 80 mrtvých. Útok, za nímž podle západních zemí stál režim syrského prezidenta Bašára Asada, byl podle Schulze zločinem proti lidskosti.

„Jsem přesvědčen o tom, že by Evropská unie měla vyčerpat všechny své možnosti,“ řekl Schulz k zapojení osmadvacítky do hledání řešení, které by v Sýrii ukončilo šestiletou občanskou válku. Vzorem podle něj může být poměrně široké uskupení mezinárodních aktérů, kterému se podařilo uzavřít dohodu o íránském jaderném programu. Jednání by měla zastřešovat OSN, myslí si Schulz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek