Šéf polské diplomacie: Východní partnerství je třeba přizpůsobit

13.04.2017
Euroskop, čtk

Východní partnerství, projekt Evropské unie pro sbližování s východními sousedy, je nutné přizpůsobit zhoršující se situaci v regionu kvůli konfliktu na Ukrajině. Uvedl to ve středu šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski po jednání ministrů zahraničních věcí visegrádské čtyřky (V4) a zemí Východního partnerství ve Varšavě. Schůzky se zúčastnil také eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn.

Hostitel schůzky Waszczykowski zdůraznil, že Východní partnerství je pro V4 prioritou a že momentálně jde o jediný nástroj unijní politiky vůči východním sousedům. „Proto oceňujeme tuto iniciativu a chceme ji posílit,“ řekl. Středeční schůzka byla podle něj součástí příprav na summit Východního partnerství, který se uskuteční na podzim v Bruselu.

„Hlavním tématem schůzky byla dopravní infrastruktura a částečně také energetická infrastruktura,“ uvedl v telefonickém rozhovoru pro ČTK český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. O konkrétních projektech se ale podle něj zatím nehovořilo.

Do projektů by se mohly zapojit banky EU nebo Čína

Podle šéfa české diplomacie se ve Varšavě jednalo i o tom, jak zabezpečit financování společných projektů. Podle Zaorálka by se do financování mohly zapojit Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) či Evropská investiční banka (EIB). „Mluvilo se i o čínské hedvábné stezce a způsobu, jak by se tento čínský projekt mohl stát součástí spolupráce se zeměmi Východního partnerství,“ řekl Zaorálek k iniciativě, na níž chce Čína spolupracovat se zeměmi střední a východní Evropy, včetně ČR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek